ABD'li Lauren Bannon, ChatGPT sayesinde tiroid kanserini öğrendi. Bannon, doktorların yanlış teşhis koyduğu hastalığını yapay zekanın teşhis ettiğini ve hayatını kurtardığını söyledi
Doktorlar yanlış teşhis koydu, ChatGPT ile kanser olduğunu öğrendi
A+ Yazı Boyutunu Büyüt
A- Yazı Boyutunu Küçült
40 yaşındaki Lauren Bannon, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT sayesinde hayatının kurtulduğunu açıkladı. İki çocuk annesi Bannon, doktorların gözden kaçırdığı kanseri ChatGPT'nin tespit ettiğini söyledi.

New York Post'un haberine göre Şubat 2024'te sabah ve akşam saatlerinde parmaklarını bükmekte zorluk yaşayan Bannon, birçok doktora başvurdu ancak dört ay sonunda kendisine romatoid artrit teşhisi konuldu. Testlerinin negatif çıkmasına rağmen bu teşhis konulmuştu.

Kısa bir süre sonra şiddetli mide ağrıları yaşayan ve bir ayda 14 kilo veren Bannon’a, bu kez de asit reflüsü teşhisi konuldu. Semptomlarının gerçek nedenini bulmakta kararlı olan Bannon, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT'ye danıştı.

Yapay zeka, Bannon'a Haşimato hastalığı olabileceğini belirterek tiroid peroksidaz antikoru (TPO) seviyelerinin kontrol edilmesini önerdi. Eylül 2024'te doktorlarına ısrar ederek Haşimato için test yapılmasını sağlayan Bannon, test sonuçlarının ChatGPT'yi doğruladığını öğrendi.

Bu gelişmenin ardından yapılan tiroid ultrasonunda Bannon'un boynunda iki küçük kitle tespit edildi. Ekim 2024'te yapılan biyopsi sonucunda kitlenin kanser olduğu kesinleşti.

Ocak 2025'te tiroidi ve boynundaki iki lenf nodu alınan Bannon, artık yaşam boyu tıbbi gözetim altında olacak. “ChatGPT olmasaydı, verilen romatoid artrit ilaçlarını kullanacak ve kanser vücuduma yayılacaktı” diyen Bannon, hayatını kurtardığı için yapay zekaya teşekkür etti.

Bannon, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Doktorlar beni hayal kırıklığına uğrattı. Sanki sadece hızlıca bir teşhis koyup ilaç verip göndermek istiyorlardı. ChatGPT sayesinde doğru tanıya ulaşıp hayatımı kurtardım. Eğer yapay zekaya başvurmasaydım, hastalık ilerlemiş olacaktı”

Uzmanlardan yapay zeka uyarısı
Hastalığın tipik Haşimato semptomları olmadan ilerlemesi, teşhisin zorlaşmasına neden oldu. Bannon, ChatGPT sayesinde doğru teşhise ulaştığını ve benzer sağlık şikayetleri yaşayanlara da araştırmalarında yapay zekayı dikkatli kullanmalarını tavsiye etti.

Öte yandan, Dallas merkezli acil tıp uzmanı ve yapay zeka üzerine çalışmalar yapan Dr. Harvey Castro da, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının farkındalık yaratmada önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Ancak Castro, “Yapay zeka, doktorların yerine geçemez. Teşhis, muayene ve tedavi mutlaka sağlık profesyonelleri tarafından yapılmalıdır” diyerek uyarıda bulundu.

Castro, yapay zekanın doğru kullanıldığında sağlık sonuçlarını iyileştirebileceğini ancak tek başına kullanıldığında tehlikeli olabileceğini belirterek, “Hasta güvenliği her zaman öncelikli olmalı” ifadelerini kullandı.