Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nın ana sunağı önünde halkın ziyaretine açılan altıncı papa olan Francis, 1612'de tamamlanan tarihi yapının altında son yolculuğuna uğurlanıyor. Papa'nın naaşı, sade bir tabut içinde binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Papa Francis’in vefatının ardından Vatikan’da başlatılan resmi yas süreci çerçevesinde halkın saygı duruşuna açılan naaşı, Aziz Petrus Bazilikası’nda ana sunağın önünde sergileniyor. Bu uygulama, kamuya açık şekilde saygı gösterilmesi için geleneksel bir Vatikan ritüeli olarak biliniyor. Papa Francis, bu şekilde halkın önüne konulan altıncı papa oldu. Bu geleneği başlatan ilk isim, 1958’de hayatını kaybeden Papa XII. Pius’tu.

Tarihi yapı, tarihi veda Papa’nın naaşı, Michelangelo’nun tasarlayıp ölümünden sonra Giacomo della Porta tarafından 1590’da tamamlanan Aziz Petrus Bazilikası’nın büyük kubbesinin tam altında yer alıyor. Yapının merkezinde yer alan ve Gian Lorenzo Bernini’nin 1634 yılında tamamladığı bronz baldaken (sunak örtüsü), Hz. Petrus’un mezarını işaret ediyor.

Basit bir tabut ve sade tören Papa Francis’in naaşı, geleneksel olarak kullanılan kırmızı yükseltilmiş platform yerine kırmızı kumaşla kaplı sade bir tabut içinde sergileniyor. Bu sade tercihin, Papa’nın “dünyasal bir lider değil, Mesih’in bir çobanı” olarak anılma isteğini yansıttığı belirtiliyor.

Francis, içi çinko ile kaplı sade ahşap bir tabutla defnedilecek. Oysa geçmişte papalar üçlü tabut sistemiyle – ardışık servi, kurşun ve meşe tabutlarla – toprağa veriliyordu. Bu uygulama, hem dünyevi hem ruhani otoritenin simgesi sayılıyordu.

Güvenliği İsviçre muhafızları sağlıyor Papa’nın naaşının başında, yalnızca Katolik, bekar ve 19-30 yaş arası İsviçreli erkeklerin katılabildiği İsviçre Muhafızları nöbet tutuyor. Rönesans döneminden kalma renkli üniformalarıyla tanınan bu küçük ordu, dünyadaki en küçük askeri birlik olma özelliğini taşıyor.

Kırmızı giysiler ve sembollerle donatıldı Papa Francis’in naaşı, beyaz iç giysilerin üzerine kırmızı Bizans gelenekli cenaze giysileriyle örtüldü. Başında piskoposlara özgü beyaz ve altın detaylı mitrası, elinde ise Katoliklerce dua etmekte kullanılan bir tesbih bulunuyor. Ayrıca, kendisine ait olan sade gümüş yüzüğünü takıyor. Geleneksel olarak her papa için özel olarak basılan “Balıkçının Yüzüğü” ölümü sonrası imha ediliyor. Omzunda ise, siyah haçlarla süslenmiş beyaz yünlü pallium bulunuyor; bu, papalığın en önemli sembollerinden biri.

Tabuta bir veda mektubu ve zaman kapsülü Cenaze öncesi, Papa’nın naaşının bulunduğu tabut Kamerlengo olarak görev yapan ABD'li Kardinal Kevin Farrell tarafından mühürlenecek. Tabuta Francis’in papalık dönemine dair kısa bir belge ve bu döneme ait basılmış madeni paralar konulacak. Bu uygulama, seküler dünyadaki zaman kapsülü geleneğine benziyor. Mühürleme öncesi, papa’nın yüzüne beyaz bir örtü serilecek. Bu, sembolik olarak artık görülemeyeceği anlamına geliyor.

Son yolculuk Santa Maria Maggiore'ye Francis, Aziz Petrus Bazilikası yerine Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’na gömülmek istedi. Papa’nın defin işleminin ardından dokuz günlük yas süreci başlayacak. Bu sürecin tamamlanmasının ardından ise yeni papa için konklav toplanacak. Kaynak: The Conversation