Çalışanlarının SGK primlerini ödemeyen belediyeler, 196 milyar liralık borç yüküyle devletin sırtına bindi. Halkın parasını çarçur eden yönetimler sosyal güvenlik sistemini de tehdit ediyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, CNN Türk ekranlarında Fulya Kalfa'nın sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Bakan Işıkhan, belediyelerin prim borçlarından, deprem hazırlıklarına, sağlık alanındaki reformlara kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.
"Deprem, Siyaset Malzemesi Yapılmamalı"
Kütahya'da meydana gelen depremle ilgili geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Işıkhan, "Türkiye bir deprem ülkesi. Can kaybının olmaması sevindirici. Devletimizin tüm imkanları ilk andan itibaren seferber oldu. Depremi önleyemeyiz ancak sağlam şehirler inşa edebiliriz. Kentsel dönüşüm artık kaçınılmaz" ifadelerini kullandı.
Deprem konusunun siyasete alet edilmemesi gerektiğini vurgulayan Işıkhan, "Kentsel dönüşüm, yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri yaşamsal öneme sahiptir. Hızlı bir şekilde harekete geçmeliyiz" dedi.
"Belediyelerin 196 Milyar Lira Borcu Var"
Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için prim tahsilatının önemine dikkat çeken Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan borçlarına da değindi:
"Belediyelerin toplam borcu 196 milyar TL'ye ulaştı. 149 belediye, 30 milyar liralık prim borcunu ödemek için SGK'ya başvurdu. Parti ayrımı yapmadan tüm belediyelerle iletişim halindeyiz. Tahsil edilen miktar şu an 28.2 milyar TL'yi buldu."
Kasım ayında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sayesinde artık belediye şirketlerinin SGK borçlarının kaynağında tahsil edildiğini belirten Işıkhan, bunun "devrim niteliğinde" bir adım olduğunu söyledi.
"İstihdamı Artırarak Sistemi Güçlendiriyoruz"
Bakan Işıkhan, aktif istihdam politikalarının önemine işaret ederek, "Bir çalışan, 1.61 emekli maaşını finanse ediyor. Bu oran 2009'da 2.5 seviyesindeydi. Dengeyi korumak için istihdamı artırmak zorundayız" açıklamasında bulundu.
Sağlıkta Büyük Reformlar: 8.873 İlaç SGK Kapsamında
Sağlık alanındaki çalışmaları da anlatan Işıkhan, kanser, SMA, MS ve ALS gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan birçok ilacın SGK ödeme kapsamına alındığını duyurdu.
Verdiği bilgiler şöyle:
Toplam 8.873 ilaç SGK tarafından karşılanıyor.
432 yeni ilaç 2024 yılında ödeme kapsamına girdi.
Kanser tedavisine yönelik 51 ilaç daha listeye eklendi.
SMA hastaları için yeni ve kullanım kolaylığı sağlayan bir ilaç daha geri ödeme listesine dahil edildi.
Ayrıca, bilgisayarlı tomografi ve MR'da kullanılan kontrast maddelerin hastaneler tarafından temin edilerek hastaların eczane yükünden kurtulacağı müjdesi de verildi.
Işıkhan, sağlık politikalarının bilimsel temellere dayandırılması için oluşturulan Sağlık Politikaları Bilimsel Danışma Komisyonu ile daha güçlü adımlar atıldığını da vurguladı.
"Sağlıkta Dönüşümün Meyvelerini Topluyoruz"
2008'de yapılan sosyal güvenlik reformuna ve şehir hastanelerinin sunduğu modern sağlık hizmetlerine dikkat çeken Işıkhan, "Bugün sağlıkta dünyanın birçok ülkesinden ilerideyiz. Sağlık hizmetlerimiz otel konforunda sunuluyor" dedi.